Hoe werkt het ? Van invallend licht door de zon tot gebruiksklare stroom voor huishoudelijke consumptie of injectie op het net.

  1. De zon zorgt voor invallende licht op de zonnecellen.
  2. De zonnepanelen zorgen ervoor dat het invallend licht omgezet wordt in elektriciteit. ( gelijkstroom ) Zonnepanelen worden tussen het oosten of het westen geïnstalleerd, en bij voorkeur zo veel mogelijk zuid gericht.
  3. De geproduceerde gelijkstroom van uw zonnepanelen, wordt door de omvormer omgezet in gebruiksklare wisselstroom. Deze elektriciteit is dus gereed voor consumptie.
  4. De geproduceerde wisselstroom gaat vervolgens naar uw zekeringskast, waar deze 2 richtingen uit kan gaan.
  5. Bij verbruik ( droogkast, verlichting, tv,……) rechtstreeks naar de huishoudelijke verbruikers.
  6. Indien overproductie van uw zonnepanelen, gaat de overtollige stroom op het net en draait uw elektriciteitsmeter achteruit.

Uw zonnepanelen zorgen dus enerzijds voor een directe besparing. Dit via de stroom die u rechtstreeks verbruikt via uw huishoudelijke apparaten. Anderzijds zorgen uw zonnepanelen ook voor een indirecte besparing, via de overtollige stroom die op het elektriciteitsnet gaat en uw meter achteruit doet draaien. Uiteraard hoeft u zich nooit zorgen te maken over een teveel of tekort aan stroom. Op zeer zonnige dagen wordt het teveel aan stroom op het net geïnjecteerd, en ’s nachts of op zeer donkere dagen, wordt het tekort automatisch via hetzelfde elektriciteitsnet aangevuld. Via de teller van uw elektriciteitsmeter wordt alles correct bijgehouden. Bij een teveel aan stroom draait deze achteruit, bij een tekort terug vooruit. Op momenten wanneer u evenveel verbruikt dan wat uw zonnepanelen leveren, staat de elektriciteitsmeter stil. Bij het jaarlijks doorgeven van je meterstand, kan je dan zien wat  het uiteindelijk resultaat is en welk effect dit op uw elektriciteitsfactuur heeft. Uw jaarlijkse productie van uw zonnepanelen kan u gemakkelijk via uw omvormer of via een monitoring tool ( applicatie ) uitlezen. Aarzel bij mogelijke vragen niet om ons te contacteren voor een vrijblijvend gesprek en analyse bij u ter plaatse.